Ondersteuning

Extra ondersteuning van leerlingen

Op De Kameleon krijgt ieder kind de ondersteuning die het nodig heeft. De basiszorg bieden we binnen de groep, afgestemd op de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Deze ondersteuning wordt vastgelegd in groepsplannen. Als een leerling meer nodig heeft dan deze basiszorg, betrekken we de kwaliteitscoördinator (KC) en kunnen we extra hulp inzetten.

Wanneer nodig vragen we een arrangement aan bij Samenwerkingsverband PassendWijs. Met de toegekende middelen kunnen we extra begeleiding organiseren, bijvoorbeeld door een specialist.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Sommige kinderen ontwikkelen zich anders dan verwacht. In zo’n situatie onderzoeken we zorgvuldig wat een kind nodig heeft en wat de school kan bieden. Daarbij betrekken we ouders actief. Als de hulpvraag complexer is, brengen we in kaart welke ondersteuning passend is, bijvoorbeeld via observaties of aanvullende onderzoeken.

We leggen gemaakte afspraken vast in een groepshandelingsplan of ontwikkelingsperspectief (OPP). Daarin staat wie de hulp biedt, wanneer, waar en hoe lang, en wanneer de resultaten worden geëvalueerd. Als structurele hulp nodig is, stellen we een eigen leerlijn op die volledig is afgestemd op het kind.

Voor specifieke situaties hebben wij onder meer:

  • een dyslexieprotocol;
  • een meerbegaafdenbeleid, o.a. via de Verwonderklas.

Mocht blijken dat een kind beter op zijn plek is op een school voor speciaal (basis)onderwijs, dan gaan we hierover zorgvuldig in gesprek met ouders. Daarbij hanteren we heldere criteria, zoals de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind en de draagkracht van onze school.

Ondanks alle inzet van onze school kan het voorkomen dat een kind met leer- of gedragsproblemen beter tot zijn recht komt op een school voor speciaal basisonderwijs (SBO). Deze scholen bieden onderwijs in kleinere groepen en werken met een aangepast tempo dat aansluit bij de specifieke behoeften van leerlingen.

Hoewel ouders het recht hebben op vrije schoolkeuze, betekent dit niet automatisch dat ieder kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte geplaatst kan worden op een reguliere basisschool. De zwaarte van de hulpvraag én de mogelijkheden van de school worden zorgvuldig tegen elkaar afgewogen.

Als bij aanmelding blijkt dat een kind extra ondersteuning nodig heeft, hanteren wij een vaste, zorgvuldige procedure:

  • Kennismakingsgesprek met ouders om de ondersteuningsvraag in beeld te brengen.
  • Indien van toepassing: overleg met het samenwerkingsverband of een vertegenwoordiger van het regionaal expertisecentrum.
  • Driegesprek tussen ouders, directie en kwaliteitscoördinator over de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind, het onderwijsaanbod en de draagkracht van de school.
  • Teamoverleg, waarbij input van het schoolteam wordt meegenomen.
  • Besluitvorming door de directeur op basis van alle informatie.
  • Schriftelijke terugkoppeling van het besluit aan de ouders.

Bij het besluit om een kind wel of niet toe te laten, houden we rekening met de volgende criteria:

  • De mate waarin het kind zich binnen onze setting kan ontwikkelen;
  • De zwaarte en aard van de ondersteuningsbehoefte;
  • De samenstelling en draagkracht van de groep waarin het kind zou worden geplaatst;
  • Het aantal leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften binnen de school;
  • De grenzen van de zorgcapaciteit van De Kameleon.

Ons uitgangspunt is altijd: het beste voor het kind, binnen de mogelijkheden van onze school.

Ondersteuningsstructuur

De kwaliteitscoördinator coördineert de ondersteuning voor leerlingen en inclusiever onderwijs binnen de school en begeleidt leerkrachten bij het handelingsgericht werken. De ondersteuningsstructuur bestaat uit verschillende ondersteuningsniveaus met daarbij verschillende rollen en verantwoordelijkheden van professionals die betrokken zijn bij de integrale ondersteuningsstructuur.

Jeugdgezondheidszorg

In samenwerking met de GGD ondersteunen we de gezondheid en het welzijn van onze leerlingen. Op school zijn er spreekuren van de jeugdverpleegkundige, jeugdarts en logopedist. Zij kunnen kinderen zien op verzoek van ouders, school of na doorverwijzing van het consultatiebureau.

Voorbeelden van hulpvragen:

  • Overgewicht
  • Spraak-/taalproblemen
  • Zindelijkheid of gedrag
  • Opvoedondersteuning

Ook worden standaardonderzoeken uitgevoerd in groep 2 en groep 7 (visus, gehoor, lengte, gewicht, motoriek). Hiervoor krijgen ouders een vragenlijst en wordt altijd toestemming gevraagd.